Student NIJE zapalio zito

Ovaj blog je kreiran kako bi svi zainteresovani mogli više da saznaju i komentarišu o novim Internet tehnologijama.

WiMAX vs. 3G i WiFi

ivansvojic | 04 Novembar, 2009 19:19

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Neke mogućnosti WiMAX-a zavise od propusnog opsega korišćenog kanala. Za razliku od 3G sistema koji imaju fiksni propusni opseg, WiMAX definiše opseg od 1.25MHz do 20MHz, što dozvoljava veoma fleksibilan razvoj. WiMAX nudi protok za prijem podataka od 46Mbps i protok za slanje od 7Mbps. Zasnivanje Wi-Fi-a i WiMAX-a na OFDM multipleksu, za razliku od CDMA kod 3G sistema, omogućava veoma velike bitske protoke. Nešto važnije od protoka jeste veliki ukupni kapacitet sistema kada se koristi u multićelijskim uslovima.

 

            WiMAX može postići spektralnu efikasnost veću od one koja je postignuta kod 3G sistema. Dalje, OFDM fizički sloj kod WiMAX-a povoljniji je za MIMO implementacije od CDMA sistema. Prema tome, u poređenju sa 3G tehnologijom, WiMAX obezbeđuje veće bitske protoke, fleksibilnost, propusne opsege i kapacitet sistema. Druga prednost WiMAX-a jeste mogućnost da uspešno obezbedi više simetričnih linkova korisnih za fiksne aplikacije i podrži fleksibilno i dinamičko podešavanje odnosa prijem-predaja. 3G sistemi imaju fiksne asimetrične odnose prijem-predaja.

U nastavku tabelarno ćemo navesti neke osobenosti po kojima se razlikuju WiFi I WiMAX:

 

WiFi

WiMAX

Korišten je za razvoj bežičnog LAN-a zbog pristupanja Internetu velikih brzina ili samo radi pristupa mreži zbog deljenja fajlova i softverskih usluga.

 

Prilično nova tehnologija i ima potencijala za mnogo više od razvoja bežičnih mreža za Internet velikih brzina. Osim toga zovu ga još i Bežični širokopojasni pristup (Wireless Broadband Access), koji može da prenosi ne samo podatke, već i glas, video podatke itd., i to na mnogo većim brzinama.

 

Izuzetan je za prenos podataka u kratkom dometu, koji može biti do nekoliko stotina metara i koji koristi nelicencirani deo spektra za pristup mreži. WiFi je najčešće povezan na mrežu u određenoj oblasti koja ne mora biti povezana sa Internetom; ona se jedino može upotrebljavati za raspodelu fajlova.

 

Dizajniran je za pokrivanje dugačkih razdaljina signalom i pokriva razdaljine koje se mere u kilometrima, koristi licencirani deo spektra, a u nekim slučajevima i nelicencirani. WiMAX obezbeđuje point-to-point konekciju do Interneta od strane provajdera usluga ka korisniku. Kod WiMAX-a postoji više standarda 802.16 a, b, itd., tako da se koristi za različite tipove pristupa od mobilnog povezivanja do povezivanja fiksnih lokacija.

Uveo je kvalitet usluge (QoS, Quality of Service) sličan fiksnom Ethernet-u, gde paketi imaju prioritet. Ovo pokazuje da je QoS relativan kod protoka paketa.

 

Koristi tehnologiju koja se bazira na uspostavljanju veze između uređaja krajnjih korisnika i bazne stanice. Specijalni algoritam uspostavljanja veze je unapred određen za svaku konekciju posebno. Ovo pokazuje da su parametri QoS-a garantovani za svaki pojedinačni protok.


            Sa aspekta roaminga i mobilnosti u saobraćaju, sposobnosti WiMAX-a nisu u potpunosti dokazane kada se upoređuju sa onima kod 3G sistema. Kod 3G sistema mobilnost je integralni deo dizajna, dok je WiMAX  dizajniran kao fiksni sistem sa mobilnošću kao dodatnom osobinom.

Komentari

super

nenad | 21/11/2009, 13:23

super odlicno :)

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.co.yu - Design by BalearWeb